Profesionalna kuhinjska oprema – 1. dio

Profesionalna kuhinjska oprema – 1. dio 1152 723 Gastroprojekt

Ako ste u procesu otvaranja novog restorana, jedan od najvažnijih koraka je odabir prave profesionalne kuhinjske opreme, jer profesionalna kuhinja je središnji dio ili srce Vašeg poslovanja. Sastavili smo popis najvažnijih aparata za Vašu profesionalnu kuhinju.

Parno konvekcijska pećnica – Konvektomat

Konvektomat omogućuje pripremu hrane u više načina kuhanja, kombinirajući toplinu i paru, kako bi uvijek dobili savršene rezultate. Uz temperaturu, para je najvažniji element za idealnu klimu komore u pećnici. Količina pare se automatski određuje količinom namirnica u komori, a točna količina pare nam ubrzava proces kuhanja i jamči nam vrhunsku kvalitetu pripremljene hrane uz najmanju potrošnju energije. Automatski kuharski programi, kontrola nivoa, mogućnost izrade i spremanja vlastitih recepta, te automatsko čišćenje konvektomata, samo su neke od prednosti ovog aparata u odnosu na klasične pećnice.

Brzi ohlađivač i zamrzivač – Šoker

Ako želite kompletnu i efikasnu profesionalnu kuhinju, morate imati šoker. Šoker je neophodan, jer nudi izvanredne prednosti u pogledu sigurnosti hrane i poštivanju higijenskih propisa. Brzim hlađenjem drastično se usporava reprodukcija mikroorganizama, smanjuje se gubitak vlage i omogućuje bolje i duže čuvanje hrane ili namirnica. Brzim zamrzavanjem stvaraju se mikrokristali, koji ne oštećuju strukturu hrane ili namirnica, i na taj način nakon odmrzavanja proizvod zadržava svoju izvornu kvalitetu, teksturu, okus, boju i sve svoje hranjive vrijednosti. Tehnika brzog hlađenja ili zamrzavanja smanjuje gubitak težine proizvoda do 15%. Korištenjem šokera omogućuje se bolje planiranje nabave i skladištenja hrane, skraćujete se vrijeme proizvodnje, ali i smanjuje otpad.

Vakumirka

Danas je vakumirka postala neizostavan dio profesionalne kuhinjske opreme. Vakuumsko pakiranje je moderna tehnika pakiranja hrane. Zrak koji se nalazi u vrećici ili paketu se vadi, a zatim se vrećica hermetički zatvara. Na taj način kisik i svi kemijski i bakteriološki zagađivači, koji su prisutni u zraku i najveći su neprijatelji kvalitete proizvoda, ne ostaju dugo u kontaktu s proizvodom. Bilo koji vakuumirani proizvod koji se čuva na niskoj temperaturi duže zadržava boju, aromu i hranjive vrijednosti. Većina mikroorganizama koji se razmnožavaju u hrani su aerobni i za život im treba dovoljna količina zraka. Prije nego što zrak počne utjecati na prehrambeni proizvod izravno (sušenjem, oksidacijom, promjenom mirisa) ili neizravno (razvoj bakterija, plijesni) vakuum pakiranje blokira kvalitetu proizvoda na postojeću razinu i zadržava je takvom do trenutka potrošnje. Kao jedan od procesa u profesionalnim kuhinjama, vakumiranje nam pomaže u boljem planiranju pripreme, ali isto tako nam čuva hranu od bilo kakvog vanjskog onečišćenja. Vakumirana i kasnije kuhana hrana zadržava sve svoje karakteristike, originalnu svježinu i nutricionističku vrijednost.  

NASTAVAK

    hr