Profesionalna kuhinjska oprema – 2. dio

Profesionalna kuhinjska oprema – 2. dio 2048 1365 Gastroprojekt

U drugom dijelu članka nastavljamo sa popisom najvažnijih aparata u Vašoj profesionalnoj kuhinji.

Nagibna pečenjara – Kiper

Kiper je dio ugostiteljske opreme koji se koristi u svim vrstama profesionalnih kuhinja. Od dječjih vrtića, škola i malih restorana do tvorničkih kantina, raznih domova i velikih centralnih kuhinja. Jednostavan je i praktičan za upotrebu, idealan je za pripremu rižota, pečenog i pirjanog mesa, raznih variva i složenca. U njemu se može kuhati, kuhati pod pritiskom, peći, pržiti, pirjati. U profesionalnoj kuhinji vrhunski kiperi, kao dio nove tehnologije, osim osnovnih funkcija imaju i funciju samočišćenja, mogućnost memoriranja vlastitih recepata i mogućnost pripreme hrane preko noći.

Indukcijski štednjak

Znamo da se ugostiteljska oprema najprije rangira po cijeni, ali u slučaju indukcije cijena može prevariti. Ono prvo što možemo reći za indukciju je: snaga, preciznost i cijena. Da, cijena je minus, ali kada izračunate uštedu kod korištenja, parametar cijene više nije toliko bitan. Ostaje snaga i preciznost. Indukcijski štednjak ima izrazito visok postotak iskoristivosti uložene energije, čak 90%. Idealan je za brzo kuhanje, jer se vrijeme potrebno za vrenje tekućine smanjuje za 50%, a isto tako se i vrijeme hlađenja ploče smanjuje za 50%. Osim što se smanjuje zagrijavanje prostorije u kojoj radimo, smanjuju se i tekući troškovi održavanja. Čišćenje je maksimalno pojednostavljeno, zahvaljujući hermetički zatvorenoj staklokeramičkoj ploči. Na raspolaganju je i izbor od nekoliko različitih snaga, ovisno o tome trebate li posebno ili nježno kuhanje. Zagrijavanje se aktivira tek kada se posuda stavi na ploču, a toplina se usmjerava samo na područje koje je u kontaktu sa posudom. U isto vrijeme, površina koja je slobodna ostaje hladna. Nekada je u profesionalnim kuhinjama plin bio glavni energent, ali se u današnje vrijeme cijena plina kao energenta polako približava cijeni struje.

Perilica suđa

Kada pitate osoblje u kuhinji: „Kvar kojeg aparata Vam radi najviše problema u kuhinji?“, svi kažu kvar perilice. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan. Kada je perilica u kvaru, mi trošimo puno više fizičkog rada i vrijeme na rad koji nitko ne vidi. Zapravo, mi moramo pronaći vrijeme koje nemamo i potrošiti ga na nešto što ne donosi direktnu korist i ne stvara dodanu vrijednost. Kvalitetna perilica nam daje osjećaj sigurnosti u radu. Fritezu ili grill možemo zamijeniti kiperom, štednjakom ili konvektomatom i obratno, ali kako zamijeniti perilicu. Ručno pranje nije higijenski, ni brzo. Potrošnja vode i sredstva za pranje je kod ručnog pranja pet do deset puta veća, a rezultat nije idealan.

Hladnjak / Hlađeni radni stol

Profesionalna kuhinja bez hladnjaka ne funkcionira. Danas imamo hladnjake različitih dimenzija i namjena. Koliko hladnjaka ćemo imati u kuhinji ovisi o broju obroka, raznovrsnosti namirnica i hrane koja se priprema, namjeni kuhinje itd. Kuhari vole radne stolove koji su ujedno i hladnjaci. Oni nam štede prostor, a kada imaju ladice, olakšavaju nam razvrstavanje namirnica. Hlađeni radni stolovi mogu imati i korito, a kao takvi zadovoljavaju sve standarde HACCP-a. Radni stol može funkcionirati i kao zamrzivač ili kao kombinacija hlađenja i zamrzavanja.

    hr