Profesionalna kuhinja: prednosti redovitog održavanja

Profesionalna kuhinja: prednosti redovitog održavanja 940 788 Gastroprojekt

Profesionalna kuhinja zahtijeva redovito održavanje, sva njena oprema, sustavi i usluge. To ne uključuje samo svakodnevno čišćenje uređaja za kuhanje i radnih površina, već i npr. zakazivanje profesionalnog dubinskog čišćenja nape za ventilaciju, ugradbenih hladnjaka, zamrzivača i slično. Svakako planirajte redovite preglede svih uređaja i sustava. Prednost redovnog održavanja opreme restorana je što će Vaši strojevi, uređaji i sustavi funkcionirati učinkovitije. Učinkovito održavana oprema rezultirat će uštedom energije, smanjenim brojem kvarova, boljom kvalitetom hrane i usluga, produljenim životnim vijekom aparata i sigurnijim radnim okruženjem zaposlenika. Dobro održavana profesionalna kuhinjska oprema neophodna je za pripremu sigurne hrane.

Profesionalnu kuhinjsku opremu trebali bi čistiti najmanje jednom dnevno. To uključuje čišćenje pećnica, ploča za kuhanje, roštilja, friteza, ventilacijskih sustava i ostalih uređaja. Potražite masnoće i čestice hrane koje bi mogle začepiti vitalne otvore i kanale. Hladnjake i zamrzivače treba očistiti i obrisati kako bi se spriječilo međusobno onečišćenje, a hranu kojoj je istekao rok trajanja baciti. Također, ne zaboravite očistiti prašinu i masnoću iz kompresora i ventilatora hladnjaka. Strojeve za pranje posuđa i filtere za masnoću također treba često čistiti kako se ne bi začepili.

5 prednosti redovitog održavanja profesionalne kuhinje:

1. Smanjeni komunalni troškovi

Sva oprema koja koristi električnu energiju, plin ili vodu radit će mnogo učinkovitije ako se održava čistom i redovito servisira. Strojevi koji se pravilno održavaju, smanjit će Vaše komunalne troškove, jer čista i učinkovita oprema zahtijeva manje električne energije da bi postigla svoju svrhu.

2. Manje velikih kvarova

Nepredviđeni kvarovi na opremi mogu usporiti Vaše poslovanje, što će rezultirati gubitkom prihoda i nesretnim kupcima. Da bi se spriječile veće neispravnosti, pouzdana i certificirana tvrtka za popravak profesionalnih uređaja treba redovito pregledavati i servisirati svu opremu. Redovito čišćenje, ispitivanje i servisiranje mogu vam pomoći u sprečavanju neočekivanih kvarova.

3. Dobra kvaliteta hrane i usluga

Ako Vaša profesionalna kuhinjska oprema ne funkcionira ispravno i nije čista, kvaliteta i okus hrane sigurno će biti ugroženi. To bi u konačnici moglo rezultirati gubitkom kupaca. Uređaji koji su čisti i rade s maksimalnom učinkovitošću također će osigurati da hrana bude dobra i usluga brza. S druge strane, kvalitetna ugostiteljska oprema također utječe na kvalitetu hrane, te brzinu njezine izrade.

4. Duži životni vijek opreme

Kako se uređaji ne bi pokvarili ili jednostavno istrošili, potrebno ih je redovito čistiti, podmazivati ​​i servisirati. Ako se dobro brinete o svojim aparatima, možete im znatno produžiti životni vijek.

5. Sigurnije radno okruženje

Zaštita Vaših zaposlenika na poslu trebala bi biti jedan od najviših prioriteta. To nije ograničeno na higijenske postupke skladištenja i pripreme hrane. Vaša ugostiteljska oprema mora raditi ispravno i u skladu s propisima i standardima zdravstvenih i vatrogasnih službi. Održavanje aparata za kuhanje bez hrane, masti i ostataka možete spriječiti nastanak požara.

Izuzetno je važno pridržavati se rasporeda redovitog održavanja i čišćenja sve opreme restorana. To je jedna od najboljih stvari koju možete učiniti kako bi Vaša profesionalna kuhinja radila učinkovito i sigurno, uz najvišu kvalitetu hrane i usluge.

    hr