Razvoj koncepta za restorane uključuje planiranje detalja za mnoga praktična pitanja, a ne samo odabir stila kuhinje. Važno je odlučiti hoće li se restoran fokusirati na luksuznu, ležernu ili brzu hranu. Osim toga, treba planirati projektiranje, dizajn restorana, proučavanje konkurencije, istraživanje demografije tržišta i razvijanje strategije financiranja. Snažan koncept restorana prati kulinarske trendove, razvija strategiju brendiranja, identificira dobavljače te analizira treba li koncept franšizu.
Odaberite temu
Odabir teme restorana utječe na Vaš poslovni plan. Odluke donosite na temelju stila kuhinje, ciljanih kupaca i lokacije. Za svoj restoran razvijte jasnu i zanimljivu filozofiju. Pojačajte svoj koncept restorana komplementarnim dizajnom kuhinje, bara i blagovaonice. Istražite svoj stil kuhinje i financijska predviđanja u industriji prije nego što se odlučite za koncept.
Istražite tržište
Uspješni koncepti trebaju suvremenu ugostiteljsku opremu i višu razinu usluge. Na odabranoj lokaciji ne bi trebalo biti sličnih restorana. Analizirajte konkurenciju i utvrdite koje jedinstvene prednosti Vaš restoran može pružiti kako bi privukao kupce. Utvrdite moguće dobavljače koji pružaju vrste hrane koja će Vam trebati za odabrani koncept.
Oprema i dizajn
Pažljivo planirajte odnos kuhinje i blagovaonice. Vaš koncept utječe na vrstu opreme koju kupujete. Također, razmotrite kakve će uniforme osoblje nositi, kako će izgledati postavljeni stol, ali i logistička pitanja poput parkinga. Uspješni koncepti ističu se stvaranjem cjelovitog iskustva. Na primjer, zdrava hrana ili održivi restorani uzimaju u obzir detalje poput energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i nekorištenja plastike.
Napišite poslovni plan
Financiranje Vašeg restorana uključuje dobro napisani poslovni plan koji sadrži detalje koncepta i analizu tržišta. Što detaljnije izradite svoj poslovni plan, to će šanse za uspjeh biti veće, jer ste već prepoznali mnoge zamke koje treba izbjegavati. Uključite detalje koji će impresionirati investitore, uključujući sva Vaša istraživanja, predviđenu zaradu, dizajn restorana i sl.
Profesionalne kuhinje dizajnirane su za proizvodnju i sigurnost hrane. Bez obzira nalazi li se Vaša profesionalna kuhinja u Vašem domu ili u zasebnom objektu, dobro ju je projektirati tako da svoj posao možete izvršiti što učinkovitije. Bez obzira na to pripremate li nekoliko serija kolača tjedno ili opskrbljujete sve trgovine s mješovitom robom u Vašem području, Vaša profesionalna kuhinja morat će ispuniti popis zahtjeva za čistoću i sigurno rukovanje hranom.
Izgled i tijek rada
Uspješne profesionalne kuhinje projektirane su za lakši tijek posla. Između uređaja mora biti dovoljno prostora da se zaposlenici kreću i rade bez naleta jedan na drugoga, a treba imati i dovoljno prostora za rad. Inspiraciju možete potražiti i u našem članku, kako bi otkrili koji bi bio idealan raspored za Vašu profesionalnu kuhinju.