Idealan raspored profesionalne kuhinje

Idealan raspored profesionalne kuhinje 1949 1299 Gastroprojekt

Idealan raspored profesionalne kuhinje u potpunosti ovisi o veličini i obliku Vašeg kuhinjskog prostora. Ako je Vaša kuhinja velika, raspored po zonama bit će idealan. Dok za npr. „kvadratniji“ prostor, prikladniji bi bio otočni raspored. Ako je Vaša kuhinja mala, svakako provjerite u našem članku prijedloge kako je učiniti savršeno funkcionalnom. Nikada ne biste smjeli forsirati kuhinjski raspored u prostor koji za to nije predviđen. Ako niste sigurni kakav je idealan raspored Vaše profesionalne kuhinje, inspirirajte se sa ovih četiri popularnih vrsta rasporeda:

1. Otočni raspored

Otočni raspored kuhinje započinje rasporedom prstena i dodaje središnju stanicu za pripremu ili kuhanje. Na primjer, kuhinja ima jedinicu za odlaganje, stanicu za pranje i radne plohe za pripremu hrane oko središnje opreme za kuhanje.

Sa središnjim “zapovjednim centrom” ili prolaznom točkom za sve obroke, otočna konfiguracija olakšava komunikaciju osoblja i kuhara.

Postavljanje otoka najbolje je za restorane s dovoljno kuhinjskog prostora kako bi se osiguralo da otok ne stvori usko grlo u radu kuhinjskog osoblja.

2. Raspored po zonama

Kod ovog su rasporeda stvorene zasebne zone za svaku vrstu aktivnosti koja se odvija u kuhinji ili za svaku vrstu jela koja se u njoj priprema. Na primjer, restoran bi mogao imati zonu za juhu, salatu, pekarnicu i slično.

Raspored profesionalne kuhinje održava kuhinju organiziranom i omogućuje istovremeno pripremanje različitih vrsta jela. Za svaku zonu možete imati specijaliziranog kuhara.

Ovaj je raspored najbolji za restorane s raznolikim jelovnicima i puno osoblja. Raspored zona pogodan je za velike operacije poput hotelskih restorana ili catering.

Restorani s malim kuhinjama trebali bi izbjegavati raspored po zonama, jer ne dopušta multitasking. Trebat će vam dovoljno prostora i osoblja da bi ovakva kuhinja nesmetano funkcionirala.

3. Raspored u obliku galerije

U ovom rasporedu profesionalne kuhinje, sve stanice i oprema nalaze se na obodu kuhinje. U vrlo uskom prostoru, kuhinjska oprema postavljena je uz samo dva paralelna zida.

Ako je Vaša kuhinja dovoljno velika da ima prazan prostor u središtu, u kuhinji možete imati više kuhara i oni se lako mogu okretati kako bi radili na više stanica odjednom. U vrlo malom prostoru, poput kamiona za hranu, raspored u obliku galerije jedina je mogućnost koju prostor dopušta.

4. Otvoreni raspored kuhinje

Otvoreni raspored kuhinje omogućuje gostima da vide radnju koja se obično odvija iza kulisa. Bilo koji raspored profesionalne kuhinje može se pretvoriti u otvorenu kuhinju uklanjanjem zida.

Da biste osigurali sigurnost gostiju, najbolje je držati vruće uređaje za kuhanje što dalje od gostiju. Staklena pregrada između uslužnog prostora i gostiju pametan je izbor za zaštitu hrane od neočekivanog kihanja ili kašlja.

Otvorena kuhinja izvrsna je za zabavu gostiju. Također, dobra je prilika da maksimizirate mali prostor.

Kuhinje otvorenog rasporeda obično se vide u vrhunskim restoranima ili restoranima s malim prostorima.

    en_GB