Redovito čišćenje i održavanje ledomata presudno je za visokokvalitetan led. Led je jednako važan kao i hrana u Vašem ugostiteljskom objektu, osvježavajući sve, od vode i bezalkoholnih pića do ledenog čaja i koktela. Kad su kocke plitke, neprozirne ili nepotpune, moglo bi doći do nakupljanja kamenca koji šteti ledomatu. Ako led ima loš okus ili miris, potrebno je odmah očistiti ledomat.
Čišćenje i održavanje ledomata ne samo da će led učiniti besprijekornim, već može smanjiti troškove energije u Vašoj profesionalnoj kuhinji. Redovito čistite i dezinficirajte ledomat prema uputama proizvođača. Ako je Vaša tvrtka pizzeria ili pekara, morat ćete češće čistiti ledomat zbog brašna u zraku. Tijekom i nakon postupka čišćenja, ne zaboravite izbaciti serije leda.
Prije svakog čišćenja isključite aparat iz napona i zatvorite ventil za dovod vode. Redovito održavanje podrazumijeva skup operacija koje se izvode prema definiranom rasporedu. Za cilj imaju održavanje aparata u dobrom higijenskom i radnom stanju.
SVAKODNEVNO
Da bi se spriječilo nakupljanje neželjenih bakterija na kockicama leda, potrebno se pridržavati preporuka u nastavku.
Održavajte lopaticu za uzimanje leda čistom i dezinficiranom. Nakon upotrebe lopaticu vratite u pretinac za skupljanje leda. Vratašca držite stalno zatvorenima.
SVAKI MJESEC
Očistite odjeljak za skupljanje leda pomoću blagog sredstva za pranje pomiješanog s mlakom vodom. Nakon što ga isperete preporučuje se da sve stijenke odjeljka prebrišete neabrazivnom spužvicom natopljenom baktericidnim sredstvom. Tijelo aparata očistite krpom navlaženom posebnim proizvodom za nehrđajući čelik koji ne sadrži klor.
Uklonite filtar zraka iz aparata, operate ga i ponovno postavite u njegovo sjedište. Očistite filtar zraka (ako postoji).
Očistite čep sustava za opskrbu vodom (ako postoji). Uklonite oprugu i čep. Operite čep i ponovno ga postavite na mjesto.