Ugostiteljstvo nakon pandemije – što kad aparati nisu dugo korišteni

Ugostiteljstvo nakon pandemije – što kad aparati nisu dugo korišteni 942 1572 Gastroprojekt

Situacija u kojoj se trenutno nalazi ugostiteljstvo zbog pandemije zahtijeva naš poseban interes i brigu o aparatima koji dugo nisu korišteni u Vašoj profesionalnoj kuhinji, te je preporučljivo napraviti preventivni pregled. Bilo da radite sezonski ili ste bili primorani zatvoriti ugostiteljski objekt zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom, dobro je provjeriti aparate prije ponovnog puštanja u rad. Preventivni pregled od strane ovlaštenog servisa osigurat će bezbrižan rad Vašem ugostiteljskom objektu. Savjeti naših iskusnih servisera pomoći će Vam na vrijeme uočiti i ukloniti potencijalan problem. U nastavku ćemo navesti neke od problema koji se mogu javiti uslijed dužih perioda nekorištenja aparata u profesionalnim kuhinjama.

Kod perilica suđa i čaša nakon dužeg perioda stajanja brtve postaju krute, te zbog toga može doći do curenja. Osim toga, pumpe pranja mogu zablokirati. Cjevčice dozatora pranja i ispiranja se stisnu zbog konstantnog pritiska kotačića dozatora na jedno mjesto. U cijevima se nataloži prljavštine i kod prve upotrebe može začepiti sito na ulazu u ventil. Što se tiče omekšivača vode, potrebno je podešavanje parametara, te odrađivanje regeneracije prije upotrebe.

Termička oprema, kao što su roštilji, štednjaci i friteze, zahtijeva čišćenje plamenika, pripale i dizni. Svaku vrstu površine treba svakodnevno čistiti ili brisati – plamenike, rešetke ili ravne ploče. Temeljitije čišćenje preporuča se barem jednom mjesečno ili češće. Možda ćete morati natopiti rešetke u toploj sapunici da biste razbili guste nakupine masti. Također, pobrinite se da često čistite područja ispod plamenika ili rešetki. Provjerite i očistite filtere za masnoću na gornjim ispušnim jedinicama, jer veliko nakupljanje masti može ograničiti protok zraka. Najčešći interval čišćenja filtera za masnoću je jednom tjedno, no možda ćete ih trebati obavljati i češće. Ukoliko ih ne možete očistiti, te primijetite oštećenja ili prekomjerne količine masti, obavezno ih zamijenite. Kod plinske termičke opreme svakako bi trebalo provjeriti spojeve, kako bi se uvjerili da plin ne curi. Svaka četiri do šest tjedana provjerite ima li mogućeg curenja plina. To ćete najlakše testirati prskanjem crijeva za dovod plina sapunicom. Ako vidite mjehuriće, to znači da dolazi do curenja.

Redovito čistite fritezu na način da u nju ulijete vodu i pustite da voda prokuha. Na grijaćem elementu i u spremniku mogu se nakupiti masne naslage i naslage ugljika. Tjednim prokuhavanjem vode u fritezi pomoći ćete ukloniti sve stare masnoće ili prljavštinu.
Konvektomat, odnosno parno konvekcijsku pećnicu, potrebno je oprati prije ponovne upotrebe. Isto tako, potrebno je provjeriti brtve kako ne bi došlo do curenja.

Kod rashladnih uređaja potrebno je očistiti kondenzator, jer postoji mogućnost da se masnoća stisnula te blokira protok zraka kroz kondenzator. Provjerite brtve, jer rascjep i pukotine mogu uzrokovati prodiranje hladnog zraka iz uređaja. Također, provjerite jesu li vaše brtve čiste. Nečistoća i masnoća istroše brtve ako se odmah ne očiste. Kod svih rashladnih uređaja (hladnjak, ledomat, šoker, rashladni stol) potrebno je provjeriti filtere za zrak. Previše prašine ili masti može spriječiti zrak da pravilno ventilira. Uklonite prašinu usisavačem i upotrijebite odgovarajuću otopinu za odmašćivanje kako biste očistili masnoću. I zavojnice kondenzatora i isparivača ključne su za vaše rashladne uređaje. Pokušajte očistiti ove dijelove četkom. Odvodne posude i cijevi držite bez prljavštine. To je presudno za hladnjake, rashladne komore i zamrzivače. Ovi rashladni uređaji često privlače nakupine sluzi i mulja, što uzrokuje njihovo smrzavanje. Ako je začepljena cijev oštećena blokadom, odmah je zamijenite. Osigurajte pod rashladne komore čistim i suhim. Time smanjujete vjerojatnost proklizavanja i pada, ali i pomažete zavojnicama na Vašim rashladnim uređajima da se ne zalede. To je također važno za dno hladnjaka i zamrzivača.
Ledomate je obavezno potrebno dezinficirati nakon dužeg stajanja. Također je potrebno provjeriti da li je došlo do začepljenja sita na ventilima.

Rutinsko održavanje neophodno je za bilo koji uređaj u Vašem ugostiteljskom objektu.

    hr