Profesionalna perilica rublja i kućanska koja se tako deklarira

Profesionalna perilica rublja i kućanska koja se tako deklarira 1400 859 Gastroprojekt

Za Vaš posao potrebna Vam je profesionalna perilica rublja, a ne kućanska. No, kako biti siguran koju Vam trgovac prodaje?

U zadnje vrijeme na tržištu se pojavilo puno proizvođača kućanskih uređaja koji odjednom nude „profesionalne“ perilice rublja. U biti, nude Vam perilicu rublja koja je samo malo većeg volumena bubnja i malo jače priključne snage.

Kućanska perilica rublja kapaciteta punjenja 6 kg ima priključnu snagu grijača od 2 do 2,4 kW (ovisno o proizvođaču i tipu perilice rublja) i monofazni priključak od 230 V. Na žalost, neki proizvođači deklariraju svoje perilice kao profesionalne, a onda ih i trgovci tako prodaju. Naime, radi se o perilicama rublja kapaciteta punjenja od cca 10 kg, koje imaju monofazni priključak od 230 V i priključnu snagu od cca 3,6 kW. Kućanska perilica rublja od 6 kg ima električnu snagu od 0,33 do 0,4 kW/kg rublja kojeg pere. Gore spomenuta „profesionalna“ perilica rublja ima električnu priključnu snagu od 0,36 kW/kg rublja kojeg pere. Ako usporedimo ova dva parametra dolazimo do zaključka da ova „profesionalna“ perilica ima otprilike istu brzinu grijanja vode kao i kućna, te se po ovom parametru nikako ne može nazvati profesionalnom.

Miele profesionalna perilica rublja PWM 507 (kapaciteta punjenja 7 kg) ima priključnu snagu od 5,5 kW i trofazni priključak od 380 V. Električna priključna snaga kod ove perilice je 0,79 kW/kg rublja kojeg pere. Ako tu brojku usporedimo sa onim prethodnim govorimo o perilici rublja koja duplo brže zagrijava vodu. Prema tome razlika između prave profesionalne perilice i prethodno dvije spomenute je više nego očita.

Nadalje, profesionalne perilice su testirane da izdrže jako veliki broj radnih sati. Spomenuta Miele profesionalna perilica rublja je testirana da izdrži 30.000 radnih sati. Na žalost, kućanske i „profesionalne“ perilice rublja testirane su na nekoliko puta kraći životni vijek, ali najčešće te podatke nije moguće pronaći na web stranicama tih proizvođača ili u njihovim katalozima.

Osim toga, bitno je da su profesionalni strojevi puno teži i robusnije građe. Miele profesionalna perilica rublja PWM 507 ima kapacitet punjenja 7 kg i masu stroja od 98 kg, odnosno perilica ima masu od 14 kg/kg rublja kojeg pere. Dok takozvana profesionalna perilica rublja ima kapacitet punjenja 10 kg i masu stroja od 89 kg, odnosno 8,9 kg/ kg rublja kojeg pere. Prema ovom parametru Miele profesionalna perilica rublja je teža za 57%. Što je stroj teži po kilogramu rublja kojeg pere i robusnije izvedbe, životni vijek mu je neusporedivo duži.

Miele profesionalna perilica rublja namijenjena je da radi cijeli dan, bez da se pregrijava i stvara probleme u radu, što nikako nije slučaj sa takozvanim profesionalnim perilicama. Također, profesionalne perilice rublja imaju daleko veći broj okretaja visoke centrifuge i kao posljedicu pranja imaju puno manji ostatak vlage nakon pranja i manji utrošak energije kod sušenja i brže sušenje. Miele profesionalna perilica rublja PWM 507 ima broj okretaja centrifuge 1600 o/min i G-faktor 704 (moć centrifugalne sile kojom se cijedi voda iz rublja prilikom centrifugiranja), dok „profesionalna“ perilica ima 1150 o/min i G-faktor svega 413. Kada usporedimo G-faktore onda je on kod Miele profesionalne perilice veći za 70%, pa je i ostatak vlage nakon pranja u perilici neusporedivo manji.

Ukoliko planirate prati više od 2 do 3 puta dnevno, tada Vam zasigurno treba prava profesionalna perilica rublja, a ne kućanska. Prema iskustvima koja imamo, profesionalne perilice koje prema svojim karakteristikama više odgovaraju kućanskim, pri češćoj se uporabi često kvare što stvara zastoje u radu i nemogućnost obavljanja posla.

Ovdje smo naveli samo neke osnovne i najbitnije parametre o kojima trebate voditi računa prilikom odabira profesionalne perilice rublja. U slučaju da trebate odabrati kvalitetnu i pouzdanu profesionalnu perilicu rublja, a imate dilemu što odabrati, slobodno nam se obratite.

    hr