Kvalitetna profesionalna oprema za ugostiteljstvo (restorana, kafića, hotela..) mora imati slijedeće karakteristike:
- Ergonomičnost ili prilagođenost. Dobar dizajn omogućava lakše kretanje osoblja tijekom njihovog rada. Ovo je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na uštedu vremena tijekom pripreme jela.
- Energetska učinkovitost. Raspored u kuhinji direktno utječe na potrošnju energije. Npr., postavljanjem termičke opreme na jednu lokaciju, smanjujemo troškove energije za ventilaciju. Pažljivo planiranje instalacija smanjuje i troškove izgradnje.
- Profesionalna oprema za ugostiteljstvo mora zadovoljavati sve standarde vezane za sigurnost u radu. Danas kuhari traže i posebnu opremu, ali i tehnologija napreduje. Svakako isprobajte željeni uređaj prije kupnje.
- Jednostavno održavanje. Održavanje čistoće i higijene u kuhinji najviše ovisi o materijalu od kojeg je kuhinja napravljena i o rasporedu opreme.
Svaki ugostiteljski objekt je poseban i trebat će opremu koja odgovara baš njegovim potrebama. I na kraju, kupujete li stolove, sudopere, opremu za pranje, termičku ili rashladnu opremu, uvijek birajte profesionalnu opremu za ugostiteljstvo.