Kako pokrenuti praonicu rublja: detaljni vodič

Kako pokrenuti praonicu rublja: detaljni vodič 1098 788 Gastroprojekt

Pokretanje posla u industriji pranja rublja čini se izvrsnom opcijom. Stoga Vam donosimo detaljni vodič kako pokrenuti praonicu rublja u 10 koraka. Puno je odluka koje treba donijeti, pa krenimo.

Kako pokrenuti praonicu rublja u 10 koraka

Korak 1: Kakvu praonicu rublja želite?

Možda već točno znate koju vrstu praonice rublja želite otvoriti. No, ako još uvijek istražujete, proći ćemo kroz nekoliko mogućnosti koje biste trebali uzeti u obzir prije nego donesete odluku. Ukoliko ste na području sa puno stambenih zgrada ili u blizini velikog studentskog doma otvaranje samoposlužne praonice je pravo rješenje. To su praonice koje su opremljene perilicama, sušilicama, uređajima za naplatu, uređajima za doziranje deterdženata, mjenjačima novca (sitni novac ili žeton) i ostalom pratećom opremom. Korisnik, ubacivanjem žetona ili kovanica u perilicu i sušilicu, odabire željeni program i sve ostalo se automatski odrađuje. Ukoliko se oko Vas nalazi dosta apartmana, hotela i restorana, vjerojatno je bolja odluka otvoriti praonicu rublja u kojoj ćete korisniku pružiti sve potrebne usluge: pranje, sušenje, glačanje, slaganje i pakiranje rublja. Osim ovih usluga, možete ponuditi i uslugu kupljenja prljavog i povrat čistog rublja.

Prije nego odlučite kakvu ćete praonicu rublja otvoriti, izdvojite vrijeme za istraživanje. Istražite vrste praonica rublja na području Vašeg interesa, te potražnju za određenom praonicom. Ovi će Vam podaci pomoći da odlučite postoji li uopće potreba za praonicom rublja, kao i koja vrsta praonice rublja najbolje odgovara Vašem području.

Korak 2: Naziv tvrtke.

Jedan od najzabavnijih dijelova jest odabir naziva tvrtke. Neka ime bude pamtljivo i jednostavno, ali neka opisuju i Vaše poslovanje. Kada imate nekoliko ideja, provjerite da li je naziv slobodan na web stranici sudskog registra. Ime možete i rezervirati na određeno vrijeme, ako još niste spremni registrirati tvrtku.

Korak 3: Poslovni subjekt.

Odabir pravog poslovnog subjekta je iznimno bitan. On utječe na način plaćanja poreza, te kako ćete organizirati svoje poslovanje. Morate odlučiti hoćete li pokrenuti praonicu rublja kao društvo s ograničenom odgovornošću, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću ili obrt. Preporučujemo da se obratite poreznom stručnjaku koji će vas provesti kroz postupak i pomoći Vam u odabiru najboljeg subjekta za Vaše jedinstvene poslovne potrebe.

Korak 4: Poslovni plan.

Sada kad imate na umu svoj poslovni subjekt, naziv tvrtke i poslovnu ideju, vrijeme je da napišete poslovni plan. Možete ga napisati samostalno ili upotrijebiti predložak poslovnog plana kako biste pojednostavili postupak.

Vaš poslovni plan trebao bi sadržavati sažetak i informacije o vrsti posla koji želite pokrenuti, uključujući strukturu, analizu tržišta, te djelotvoran plan vođenja poslovanja. Analiza tržišta bi trebala pokazati da u Vašem području postoji velika potražnja za praonicom rublja, trebala bi istaknuti konkurente, ciljane kupce i sl. Vaš poslovni plan također treba sadržavati financijske podatke, pojedinosti o početnom kapitalu, hoćete li tražiti dodatna financijska sredstva, te predviđanja kada mislite da ćete zapravo početi zarađivati.

Korak 5: Dozvole i licence.

Idući korak jest nabava licenci i dozvola koje su potrebne za rad praonice rublja. Ako planirate obavljati i usluge prijevoza i dostave, trebat će vam i druge licence koje se odnose na Vaša poslovna vozila.

Korak 6: Mjesto.

Jedan od najvažnijih koraka jest pronalazak mjesta s potrebom za praonicom rublja. Vjerojatno ste već napravili neke preliminarne radove po ovom pitanju, posebice tijekom analize tržišta. Želite biti sigurni da se praonica rublja nalazi u blizini ciljanih kupaca. Idealno bi bilo da ta pozicija bude unutar pješačke zone, te na vidljivom području.

Korak 7: Kupnja praoničke opreme.

Nakon što ste osigurali prostor, vrijeme je za kupnju praoničke opreme. Osim perilica i sušilica rublja, trebat ćete i žetonjerke, sustav plaćanja kreditnom karticom, kolica za rublje, dozatore za deterdžent, automate za promjenu novca, ali i sigurnosne kamere.

Imajte na umu da će Vam oprema za pranje rublja biti startno najveći trošak, uz najamninu (ukoliko nemate vlastiti prostor). Tijekom pisanja poslovnog plana trebali ste napraviti izračune koliko očekujete da ćete potrošiti na početne troškove pokretanja posla, te pronaći način za njegovo financiranje. Gastroprojekt Vam može pomoći izraditi analizu troškova i mogućih ušteda.

Nova se poduzeća teže kvalificiraju za tradicionalne poslovne zajmove, no financiranje opreme je zajam koji možete tražiti. Potrebno je cijenu strojeve koji su Vam potrebni odnijeti zajmodavcu, koji zatim financira kupnju. Zajam otplaćujete redovitim plaćanjima, a strojevi služe kao jamstvo za zajam.

Korak 8: Otvorite poslovni račun.

Potrebno je otvoriti poslovni bankovni račun kako biste odvojili svoje poslovne i osobne financije. To će Vam pomoći u uspostavljanju i povećanju Vašeg kreditnog rejtinga, te ćete se s vremenom moći kvalificirati za atraktivnije mogućnosti financiranja, ako i kada odlučite proširiti svoje poslovanje u budućnosti. Također, zatražite svoju poslovnu kreditnu karticu koja će Vam pomoći da odvojite svoju potrošnju.

Korak 9: Marketing

Sjajan način da privučete ljude je oglašavanje Vaše praonice oko područja u kojima su Vaši ciljani kupci. Na primjer, ako su velik dio Vaših kupaca studenti, podijelite letke u popularnim kafićima u okolici.

Napravite dobru web stranicu koja će biti prilagođena korisniku, kako bi Vas kupci lakše našli. Bitno je navesti osnovne poslovne podatke poput radnog vremena, adrese tvrtke i podataka za kontakt.

Dobar način da privučete i zadržite kupce je besplatan WiFi ili da postavite televizor u prostor Vaše praonice kako bi zabavili kupce dok čekaju da im rublje bude gotovo. Razmislite i o nekim posebnim ponudama, akcijama, kao i karticama vjernosti.

Korak 10: Otvaranje praonice rublja.

Nakon što ste prošli sve korake našeg vodiča: “Kako pokrenuti praonicu rublja”, vrijeme je za otvaranje praonice. Sada ste spremni dočekati kupce. Ključne odluke koje ste donijeli i uključili u svoj poslovni plan, zajedno s akcijama koje ste poduzeli za formiranje svog posla, temelj su koji možete nadograđivati u godinama koje dolaze.

    hr