Održavanje krom ploče

Održavanje krom ploče 1346 704 Gastroprojekt

Za održavanje krom ploče Vaše ugostiteljske opreme i duži vijek trajanja kromiranih ploča važno je koristiti preporučene alate i sredstva za čišćenje. Slijedite sljedeće savijete za održavanje krom ploče, kako bi ploča što duže ostala u prvobitnom stanju.

POTREBNA OPREMA:

1. Paleta za rukovanje hranom. Isporučuje se s uređajem, ali se mora paziti da je pažljivo naoštrena i da na vrhu palete nema oštećenja koji bi mogli oštetiti ploču.

2. Strugalica za čišćenje (naručuje se kao dodatna oprema). Nakon svakog postupka pripreme hrane, dobro je odstraniti ostatke hrane s ploče, prije nego što započnete s postupkom čišćenja. Da biste to učinili, upotrijebite ovaj alat, koji se u osnovi sastoji od oštrice “britvice” s prikladnom ručicom za uklanjanje ostataka prethodnog kuhanja bez oštećenja površine.

SAVJETI ZA ČIŠĆENJE:

Ploča se mora stalno održavati čistom, stoga je na kraju svakog kuhanja dobro ukloniti ostatke hrane na ploči pomoću strugača. Generalno čišćenje treba obaviti na kraju dana. Za najbolje rezultate preporučujemo sljedeće načine čišćenja:

1. Vruća ploča

Isključite ploču i pričekajte da temperatura padne na oko 140°C. U tom trenutku sipajte na ploču led u pahuljicama ili kockicama. Termički šok vrlo učinkovito uklanja ostatke. Ovu operaciju mora pratiti ručni postupak sa strugačem. Na kraju na ploči mogu ostati neki tragovi vapnenca, koji se nakon toga uklanjaju krpom.

2. Topla ploča (80 – 100°C)

Na ploču stavite krpu natopljenu vodom i octom u jednakim omjerima. Ostaci hrane se, međutim, moraju prethodno ukloniti strugačem.

3. Hladna ploča

Nakon uklanjanja ostataka hrane strugačem, preporučujemo da koristite originalno sredstvo namijenjeno zaštiti krom ploče. Ovo se sredstvo razmaže po ploči, a zatim uklanja krpom. Ovaj način vraća ploči izvorni sjaj.

Sada kada znate kako održavati krom ploče, saznajte kako da i Vaše inox površine što duže ostanu očuvane.

    hr