Kontrolni popis za svakodnevno čišćenje restorana

Kontrolni popis za svakodnevno čišćenje restorana 997 675 Gastroprojekt

Čistoća profesionalne kuhinje Vašeg restorana je od izuzetne važnosti, stoga je poželjno sastaviti kontrolni popis za čišćenje restorana. Kad radite ubrzani ugostiteljski posao, održavanje kuhinje besprijekorno čistom može se činiti vrlo teškim zadatkom. Osim redovitog održavanja opreme, potrebno je napraviti sveobuhvatno čišćenje restorana: dnevno, tjedno i mjesečno. Standardi higijene u profesionalnim kuhinjama vrlo su visoki. Kao rezultat toga postoji mnogo stvari koje morate učiniti prije, tijekom i nakon svake smjene da biste zadovoljili pravila i propise. To će zaštititi zdravlje gostiju i ugled Vašeg poslovanja.

Može biti teško sjetiti se svih pojedinačnih zadataka čišćenja o kojima se morate brinuti i koliko redovito trebate čistiti. Kako bismo Vam olakšali, napravili smo ovaj kontrolni popis za čišćenje restorana i kuhinje koji Vaši zaposlenici mogu koristiti za praćenje zadataka čišćenja koje treba izvršiti. Korištenje kontrolnog popisa pomaže Vam da ostanete organizirani. Održavajući svoju opremu i restoran čistim, Vaša će hrana imati bolji okus, a produžit ćete i vijek trajanja kuhinjske opreme.

Stvaranjem plana možete osigurati da svi znaju koje su njihove dužnosti i osigurati da se čišćenje vrši dosljedno tijekom svake smjene. Jedan od najjednostavnijih načina za to je stvaranje kontrolnog popisa za čišćenje. Nemojte zaboraviti navesti koje kemikalije ili opremu koristiti. Neke od prednosti stvaranja kontrolnog popisa za čišćenje su:

Povećana odgovornost: svi točno znaju koje su njihove pojedinačne dužnosti;

Pravednije je za osoblje: osigurati da osoblje izvršava iste zadatke u svakoj smjeni;

Zadaci se ne zaboravljaju: manji je rizik da se zaborave važni zadaci čišćenja ili se zanemaruju dijelovi kuhinje koji se lako propuštaju;

Potvrde o čišćenju: imat ćete zapisnik o svojoj praksi čišćenja koji ćete pokazati inspektorima;

Dosljednost: ako uvijek do kraja slijedite svoj kontrolni popis, Vaša bi kuhinja trebala ostati stalno čista, što olakšava cijeli posao;

Poboljšava kvalitetu hrane: higijenska kuhinja smanjuje rizik od onečišćenja hrane. Održavanje prostora za skladištenje hrane čistim može pomoći i u sprječavanju kvarenja hrane.

Primjerak kontrolnog popisa za svakodnevno čišćenje restorana koji mogu koristiti Vaši zaposlenici možete skinuti ovdje:

    en_GB