Projektiranje praonice rublja u hotelu

Projektiranje praonice rublja u hotelu 2560 2560 Gastroprojekt

Kako bi ispravno dimenzionirali i projektirali profesionalnu praonicu rublja potrebno je prikupiti puno informacija.

Na primjer, hotelu koji je orijentiran na goste na poslovnim putovanjima (gost prespava samo jednu noć), ručnike i posteljinu potrebno je mijenjati svaki dan. S druge strane, ako se radi o hotelu na moru u kojem gost ostaje npr. 7 dana, tada se posteljina ne mijenja svaki dan, a ručnici po potrebi. Kada usporedimo ta dva hotela evidentno je da će se u prvom prati puno više rublja nego u drugom.

Ono što trebamo uzeti u obzirom jest kakve će ručnike i posteljinu koristiti hotel. Naime, uzet ćemo za primjer da jedan hotel koristi ručnike gramaže 520 g/m2,, a drugi ručnike 400 g/m2. Pod uvjetom da koriste iste dimenzije ručnika, prvi će imati 30 % veću količinu ručnika za prati, pa će sukladno tome trebati i veću perilicu rublja i sušilicu rublja. U slučaju da prvi hotel koristi još i ručnike većih dimenzija, tada se količina koju treba prati može razlikovati i do 50%. U obzir treba uzeti i ima li hotel bazen, wellness i fitness dvoranu. U nekim hotelima moguće je samo doručkovati, dok drugi nude puni pansion. Ovdje imamo veliku razliku u količini stolnjaka, nadstolnjaka i salveta koje treba oprati. Također, količina rublja koje treba oprati ovisit će i o tome da li hotel ima više sala u kojima radi domjenke za krizme, pričesti ili svadbe.

Osim količine rublja koju treba precizno definirati, potrebno je znati da li će praonica raditi u jednoj ili dvije smjene, da li će raditi 6 ili 7 dana u tjednu i na temelju toga definirati veličinu strojeva za pranje i sušenje rublja. Osim toga, neki hoteli koriste samo jednokrevetne ležajeve, dok drugi imaju i bračne krevete. Ovaj podatak je jako bitan jer za glačanje posteljine sa bračnog kreveta trebate stroj za glačanje sa većom radnom širinom, te je on značajno skuplji.

Prije odabira strojeva trebali bi znati da li ćete koristiti praškaste ili tekuće deterdžente za pranje na niskim temperaturama. Korištenjem tekućih deterdženata možete smanjiti vrijeme pranja, potrošnju vode i energije, i u konačnici koristiti strojeve za pranje rublja manjih kapaciteta, odnosno smanjiti startnu investiciju u opremu. Na temelju odabranih strojeva treba izračunati električnu priključnu snagu za rad strojeva u praonici rublja. Treba definirati veličinu prostorije za prijem i sortiranje rublja, prostorije za pranje rublja i za sušenje rublja, prostorije za glačanje rublja, za odlaganje i izdavanje čistog rublja, prostorije za odmor osoblja, zatim za smještaj deterdženata, prostor za smještaj omekšivača za vodu, prostorije za garderobu i sanitarni čvor s tušem, itd.

Osim svega navedenog potrebno je provjeriti da li će hotelu biti dozvoljeno ispuštanje otpadnih voda u kanalizaciju ili će trebati ugrađivati separator otpadnih voda. Također, treba provjeriti i mogućnost odvoda vlažnog zraka od sušilica rublja i stroja za glačanje rublja.

Obzirom da je sada plin kao energent značajno jeftiniji od električne energije, ako postoji mogućnost korištenja strojeva za sušenje i glačanje rublja sa plinskim grijanjem, možete značajno uštedjeti u dokup električne energije potrebne za rad strojeva sa električnim grijanjem.

Ovdje smo se dotakli samo dijela pitanja na koje treba dati odgovore kako bi se isprojektirala praonica rublja koja će zadovoljiti potrebe hotela. Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se obratite.

    hr