Produžite životni vijek rublja pranjem u vlastitoj praonici

Produžite životni vijek rublja pranjem u vlastitoj praonici 1400 787 Gastroprojekt

Da bi rublje imalo što duži životni vijek najbitnije je prati ga u kvalitetnoj perilici rublja, pravilno puniti perilicu i pravilno dozirati deterdžente.

Pranjem rublja u Miele profesionalnim perilicama rublja, jedinstvene saćaste strukture, zasigurno možete značajno produžiti životni vijek rublju. Saćasta struktura površine Miele nježnog bubnja stvara vodeni film između bubnja i rublja. Rublje klizi po ovom sloju i nježno se pere, uz minimalna mehanička oštećenja. Isto tako kod centrifugiranja, zbog malih rupica na bubnju, rublje ne može prodirati van iz bubnja. Perilice rublja drugih proizvođača imaju veće rupe na bubnju i zbog puno značajnijeg prolaska rublja kroz te rupice, dolazi do puno većeg trganja niti u rublju, a time i do smanjenja životnog vijeka rublja.

Jako bitno je pridržavati se uputa proizvođača o količini rublja kojom se puni perilica. Tako na primjer, Miele perilicu rublja PW 818 možete puniti sa 18 do 20 kg normalno zaprljanih ručnika ili posteljine, od pamučnog materijala. Ako perete normalno zaprljano rublje od sintetičkih vlakana, mješovitog sastava, ne smijete je puniti sa više od 9 kg. Ako pak perete umjetnu svilu ne smijete perilicu puniti sa više od 7,2 kg.

Osim što se treba pridržavati količine punjenja perilice rublja, potrebno je pridržavati se i uputa o broju okretaja centrifuge kod pranja osjetljivih materijala, jer previsoka centrifuga uništava osjetljivo rublje.

Korištenje kvalitetnih deterdženata i pravilno doziranje su jako bitni za dugi životni vijek rublja. Ako se upotrebljavaju praškasti deterdženti, onda se za jako zaprljano rublje koristi veća količina deterdženata, a kod lagano zaprljanog rublja manja količina. Ako deterdžent nepotrebno previše dozirate time smanjujete životni vijek rublju. Ovo u praksi može biti problem, jer se doziranje radi ručno i postoji velika mogućnost pogreške (kad ne treba koristimo previše deterdženta, a kada treba koristi se premalo). U prvom slučaju imate problem da prebrzo uništavate rublje, a u drugom da se rublje nije kvalitetno opralo zbog nedostatka dovoljne količine deterdženta. Korištenjem tekućih deterdženata osiguravate predispoziciju da se za određenu vrstu zaprljane odjeće (određeni program pranja) uvijek dozira ista količina deterdženta. Ovime je pogreška ljudskog faktora izbjegnuta. Također, treba naglasiti da na tržištu postoje izuzetno kvalitetni deterdženti za pranje na nižim temperaturama. Tako npr., ako trebate prati rublje koje zahtijeva termičku dezinfekciju (pranje na 85 oC u trajanju od 15 minuta u objektima kao što su bolnice ili domovi za starije i nemoćne osobe) to možete odraditi sa kvalitetnim tekućim deterdžentima putem kemo-termičke dezinfekcije na 55 oC i u trajanju od 10 minuta. Na taj način ste rublje podvrgli obradi na puno nižim temperaturama i u kraćem kontaktu sa deterdžentom. Sve to ima utjecaj na produljenje životnog vijeka rublja. Neki izračuni pokazuju da u cijeni pranja rublja deterdženti učestvuju i do 9 %. Međutim procjene također govore da su troškovi zamjene rublja čak 3 puta veći od troškova korištenih deterdženata. Iz ovoga možemo zaključiti da korištenjem kvalitetnih tekućih deterdženata možete u velikoj mjeri utjecati na životni vijek rublja, tj. značajno smanjiti troškove pranja.

    hr